Kávé mellett

A Dallmayr kávék termőterületei

2020.04.28 13:43
A Dallmayr kávék termőterületei

A Dallmayr szemes kávékat a világ szinte minden területéről szerzik be – természetesen csak onnan, ahol lehetséges a termesztésük. Az úgynevezett kávéövbe eső országok közül nagyjából 50 exportra is termel; a klímájuk és domborzati viszonyaik optimális élőhelyet jelentenek a kávécserjék számára, az éghajlatuk pedig a kávétermesztéshez tökéletes feltételeket biztosít.

A kávé termesztéséhez egyenletes és viszonylag nagy csapadékmennyiség, 15-24 °C közötti állandó hőmérséklet és termékeny talaj szükséges. Ezek a feltételek a trópusi övben adottak, és itt szinte mindenhol találhatunk kávéültetvényeket, ám a legnagyobb kávétermelő országok Guatemala, Brazília, Kolumbia, Mexikó, Peru, Costa Rica, El Salvador, India, Indonézia, Vietnám, Uganda, Kenya, Tanzánia, Etiópia, Elefántcsontpart és Burundi – a többiek úgymond labdába se rúghatnak mellettük.

A legnagyobb mennyiségben termesztett és fogyasztott kávéfajták a Coffea Arabica és a Coffea Canephora, ismertebb nevén a Robusta, amelyek környezeti igényei jelentősen eltérnek egymástól, ezért a termesztésük egy helyen gyakorlatilag lehetetlen. A Coffea Arabica, avagy arab kávé jelentősen problémásabb a Robusta kávénál, hiszen csak és kizárólag a 900 méteres tengerszint feletti termőterületeken képes megélni és megfelelő termést hozni. A Robusta kávé ezzel szemben sokkal ellenállóbb és igénytelenebb, hiszen jól bírja a magasabb hőmérsékletet, de a magas páratartalommal és 900 méter alatti területekkel is megbirkózik.

Ennek ellenére az Arabica kávét lényegesen nagyobb mennyiségben állítják elő: a piac megközelítőleg 75%-át uralja, ami nem véletlen, hiszen egyrészt valamivel magasabb árának köszönhetően jobban megéri a termesztése még a komolyabb odafigyelés és igények mellett is, másrészt az íze sokkal intenzívebb, az aromái teltebbek, mint a Robustáé.

A Dallmayr szemes kávéinak nagy része is Arabica kávéból készül, amelyet a világ összes, jelentősebb kávétermő vidékeiről importálnak, ám természetesen a Robusta kávé sem maradhat ki a portfólióból – igaz, csupán keverékként. A Dallmayr szemes kávéi között találhatóak olyan termékcsoportok is, amelyek kifejezetten egy-egy termőterület kávéjának élvezetét kínálják az érdeklődőknek.

Ilyen Dallmayr szemes kávé például a "Kávéritkaságok" sorozat, amely a kolumbiai, brazil, illetve tanzániai kávékülönlegességek ízvilágát tárja a nagyközönség elé, de megemlíthetjük még az egyik klasszikust, az "Ethiopia"-t, amely szintén Afrikából, a legősibb kávétermesztő országból származik, és különlegessége, hogy minden eladott csomag Dallmayr Ethiopia kávé után öt facsemetét ültetnek el Etiópiában, amik javítják a talaj minőségét, ezzel biztosítva a helyi lakosok jövőjét is.

Fontos még megemlíteni a Dallmayr Prodomo-t, amely a cég legismertebb terméke. A Prodomo Etiópiából, a kávé őshazájából származik, és színtiszta, 100% Arabica kávéból készül, amelynek további jellegzetessége, hogy mindig ugyanazt az ízprofilt nyújtja, amit a rajongói már megszoktak.

Amennyiben Ön is szeretné személyesen megtapasztalni a Dallmayr szemes kávék minőségét és ízvilágát, tekintse meg webáruházunk választékát, és rendeljen csupán néhány kattintással! Ha kérdése, vagy észrevétele lenne, vegye fel velünk a kapcsolatot megadott elérhetőségeink egyikén!