Kávé mellett

A kávé története röviden

2020.04.28 13:44
A kávé története röviden

Létezik egy legenda, illetve annak két változata a kávé történetéről. Az egyik szerint egy etióp juhász, a másik szerint pedig egy ott térítő szerzetes megfigyelte, hogy a kecskéi élénkek maradnak még késő este is, ha napközben egy bizonyos cserje vörös színű bogyóit eszegetik. A gyümölcs fogyasztása az emberre is élénkítő hatással volt, majd kialakult a jelenleg is használatos módszer a kávé elkészítésére. Tény, hogy i.sz. 1.000 körül Avicenna már gyógyszerként használta a kávét, és egy néven nem nevezett, keserű, élénkítő hatású ital a régebbi, arab mondákban is szerepel.

 

A kávécserje egy etióp tartományból, Kaffából származik, és innen terjedt el Jemenbe, Perzsiába, Arábiába és Egyiptomba – erről nevezték el az italt. Európába török közvetítéssel jutott el a kávézás szokása a XVI-XVII. században. Mivel azonban a kávé Alexandria és Szmirna kikötőiből érkezett, és a magas kikötői adók miatt rendkívül drága volt, az európai gyarmatbirodalmak megpróbálták meghonosítani a gyarmataikon is. A hollandok az Indonéz-szigeteken, a franciák Martinique-on és az Antillákon, az angolok, spanyolok és portugálok Ázsia és Amerika trópusi vidékein hoztak létre kávéültetvényeket.

Manapság már a trópusi vidékek mindegyikén termesztenek kávét, és a világ szinte minden országában rendszeresen fogyasztják is. Az idők során számtalan kávétípus terjedt el a világ kávéházaiban: a legnépszerűbbek mind a mai napig a ristretto, az espresso, a latte macchiato, a cappuccino és az espresso lungo, vagyis a hosszú kávé, de az utóbbi időben az americano is hódít. A népszerűségüket a Dallmayr szemes kávéi is növelik, hiszen a cég termékei a legmagasabb színvonalat képviselik, ha kávézásról van szó. Bármelyik Dallmayr szemes kávét is választjuk, és bármilyen típusú italt is készítünk belőle, a minőség kifogástalan, az élmény pedig maximális lesz!

Ha szeretné megkóstolni a Dallmayr szemes kávéit, vásároljon kínálatunkból, kérdés esetén pedig vegye fel velünk a kapcsolatot megadott elérhetőségeink egyikén!