Kávé mellett

A kávétípusokról bővebben

2020.07.17 11:39
A kávétípusokról bővebben

Ha betérünk egy kávézóba, és egyszerűen csak egy kávét innánk, akkor valószínűleg egy espressot fogunk kapni, ami a legalapvetőbb kávétípus napjainkban. Neve a készítésének gyorsaságára utal, elkészítéshez 7g őrölt kávéra és 50 ml forró vízre van szükség, elkészülte után pedig 30-35 ml forró italt kapunk, ami mogyoróbarna színű, márványos krémes-habos felső réteggel rendelkezik.

A rugós csapteleppel felszerelt espresso gépek nagy nyomással (9 bar) működnek, ami lehetővé teszi, hogy viszonylag rövid idő alatt (20-25mp), 100°C alatti hőmérsékletű (90-92°C) vízzel lehessen kilúgozni a nagy finomságú kávéőrleményt, mégpedig úgy, hogy egy tartalmas, ízletes és kellő koffeintartalmú kávétípus készülhessen el. A magas nyomással történő átpréselés miatt krémes állagú réteg alakul ki a kávé felszínén, ami összegyűjti és koncentráltan megtartja az értékes aromaanyagokat. Az így készült ital aromagazdagsága és sűrűsége teszi azt, hogy fogyasztói erős kávéként tekintenek az espressora. A valóság azonban az, hogy bármennyire is intenzív, az érzékszervekre erős hatást gyakorló kávétípus is, koffeintartalma jóval alacsonyabb minden más módszerrel készített kávénál – így mondhatjuk, az espresso nemcsak finom, de egészséges is.

Mára számos kávétípus létezik, amelyek mind az epresson alapulnak, ám kisebb-nagyobb változtatások segítségével teljesen megváltozott az ital maga.

Ristretto:

A ristretto az espresso család legkisebb tagja, ami a mennyiségét illeti. Fekete színű, intenzív ízzel rendelkezik. Ugyanolyan mennyiségű kávéból készül, mint a klasszikus espresso, a darálási finomság növelésének köszönhetően azonban kevesebb mennyiség (20-15 ml) a végeredmény.

Doppio:

Dupla espresso, amit nagyobb méretű csészében szolgálnak fel.

Lungo:

Espresso, amit dupla adag vízzel készítenek. Az elkészítéshez szükség van 7g kávélisztre, közepes vagy erősen pörkölt szemekből. Magas nyomáson 100 ml meleg vizet nyomnak át rajta, Ausztriában ezért hosszítottnak is hívják.

Americano:

Az americano egy espresso-altípus, ami nagy mennyiségű vízből készül – egy adag espresso (30 ml) két adag vízzel felöntve –, ám ez nem jelenti azt, hogy híg kávétípusról lenne szó. Az espresso íze érvényesül, csupán tovább élvezhető.

Cappuccino:

Az egyik legismertebb olasz kávétípus az espresso mellett. Olasz recept alapján 1/3 espressoból, 1/3 forró tejből és 1/3 tejhabból készül, a tetejére pedig kakaóport szórnak. A kávét egy nagyobb méretű, kúpos csészében szolgálják fel, ami 120 és 200 ml italt tartalmaz. A bécsi változat, a kapuziner egy habkalapot is kap.

Cappuccino chiaro:

Magasabb tejtartalommal készülő kávétípus, mint a szokásos cappuccino: 3/4 rész tej, 1/4 rész tejhab.

Cappuccino scuro:

Kevesebb tejet tartalmazó kávétípus, mint a szokásos cappuccino: 1/4 rész tej, 3/4 rész tejhab.

Cappuccino senza fiuma:

Habosított tej nélküli cappuccino.

Kapuziner:

Bécsi stílusú cappuccino, ami egy erősebb, keserű ízű mokkakávé. Az elkészítési folyamat végén tejszínhabsapkát tesznek rá, és ízlés szerint csokoládéreszelékkel díszítik.

Caffè macchiato:  

A caffè macchiato, vagy más néven espresso machiatto foltos espressot jelent. Az espressora egy adag meleg, habos tejet engednek, majd egy kis csomós tejjel, espresso csészében, vagy pohárban szolgálják fel. Habár a hozzávalók azonosak, a macchiato mégis más ízzel bír, mint a cappuccino, lényegesen testesebb és sűrűbb. A spanyoloknál café cortado-nak nevezik.

Latte macchiato:

A pohárba lágyan gőzölt habosított tejet öntenek, majd 1-2 perces várakozást után vékony sugárban espressot csorgatnak bele. A jó ütemezésnek és a jól elkészített tejhabnak köszönhetően egy réteges kávétípust kapunk – a forró tej alul, az intenzív espresso felette, majd a lágy tejhab. Negyedik rétegként ízesített sziruppal is kínálják, ami a pohár aljára kerül. Kicsit később jelentkezik az élénkítő hatása, ám intenzívebb, és hosszabban is tart, mint egy espresso esetében.

Café au lait, Mélange, vagyis tejeskávé:

A klasszikus keverék 100 ml meleg habosított tejből és 100 ml café créme-ből áll. Ausztriában melange-nak, Spanyolországban Café con leche-nek, Hollandiában fordított kávénak, Portugáliában Galão-nak, Svájcban Chacheli-nek hívják. Ezt a kávétípust nagy méretű csészében szolgálják fel, amelynek nincs füle.

Caffè Latte:

A Café au Lait olasz verziója eredetileg egy erős espressoból készül, emellett kétszer annyi tejből és kevés habból áll, de igény szerint akár 1:2 arányú meleg, habosított tejjel is készíthető. Magas falú pohárban, vagy nagy méretű csészében tálalják. Az amerikai verziót lényegesen több tejhabbal készítik, gyakran szirupot is adnak hozzá, ami széles spektrumú ízvilágot biztosít, többek között mogyoró, vanília, karamella ízekkel.

Flat white:

Általában cappuccino csészében készül, és egy espressoból, vagy ristrettoból, valamint finom, habosított tejből áll. Miközben a cappuccino készítése során a felforrósodott tej sok levegővel telítődik, addig a flat white esetében a levegőtartalom csak minimális, aminek következtében tej majdnem folyékony marad, így csak vékony habrétege van.

Jegeskávé:

Egy-két gombóc vaníliafagylaltot egy keskeny pohárba tesznek, majd espresso kávét öntenek rá, végül tejszínhabbal és csokoládéreszelékkel díszítik.

Frappuccino:

Gyakorlatilag az igazi jeges kávé: az espressot folyékony tejszínnel és cukorral összekeverik, majd lehűtik, üvegpohárba töltik, és jégkockát tesznek bele.

Török kávé:

Másképp készítik, mint az espressot, vastag crema-ja van, és általában cezve-ben készül, ami egy nagy fülű, nyitott rézedény. A kiváló minőségű kávét és vizet együtt forralják fel, ami sűrű, vastag kávétípust eredményez. Amikor kész, kis méretű „Demitasse” csészében szolgálják fel. Néha cukrot és fűszereket, például kardamomot adnak hozzá főzés előtt. A görögök cikóriát és kardamomot is szórnak bele.

Ha Ön is szeretné elkészíteni a fentebb említett kávétípusokat, érdemes a lehető legjobb minőségű szemes, vagy őrölt kávét beszereznie hozzájuk. Webáruházunkban a kávétípusoknak megfelelő kávékat találhat, és könnyedén el is készítheti őket egy megfelelő kávéfőző berendezés segítségével.

Amennyiben kérdése lenne a kávétípusokkal, termékeinkkel, vagy a rendelés menetével kapcsolatban, forduljon hozzánk bizalommal megadott elérhetőségeink egyikén!