Kávé mellett

A tökéletes kávé titka a víz fontossága

2020.07.17 11:47
A tökéletes kávé titka a víz fontossága

A kávé – mondhatni – alapeleme a víz, ám sokan nem tudják, hogy egyáltalán nem mindegy, milyen vizet használunk kávéfőzéshez. A túl kemény víz ront a kávé minőségén, de a túl lágy sem az igazi: a megrögzött kávéimádók a tiszta forrásvizet szokták emlegetni, ám ezt csak kevesen tudják beszerezni.

Magyarországon szerencsére viszonylag jó minőségű a csapvíz, ezért az is használható, bár azokon a területeken, ahol nagyon kemény a víz, érdemes valamilyen természetes vízlágyítót használni, mert ezzel a kávéfőző élettartama is megnő, és az elkészült kávé íze is harmonikusabb és lágyabb lesz. Éppen ezért érdemes az első otthoni kávéfőzés előtt ellenőrizni a csapvíz minőségét, és csak abban az esetben használni kezeletlenül, ha az szagtalan és tiszta. A kemény víz többnyire ásványi anyagokkal telített, ami hatást gyakorol a kávé ízére is, mivel csökkenti a kioldódás mértékét, a túl lágy víz ezzel szemben úgynevezett túloldódáshoz vezet, amitől a kávé keserű, illetve savanyú lesz.

Kávéfőzés előtt tehát ellenőrizni kell a víz minőségét egy teszteléssel, amire a lehető legjobb megoldás a kétféle kávé elkészítése. Az egyiket csapvízből, a másikat pedig lágyabb, palackozott vízből érdemes elkészíteni, és ha nincs közöttük érezhető különbség, akkor az őrölt kávé mennyiségének növelésével, illetve csökkentésével szabályozható lesz az ízintenzitás. Rosszabb a helyzet, ha feltűnő különbség érezhető a két kávé között; ekkor érdemes beszerezni egy vízszűrő berendezést, amelyből többféle is elérhető: az egyszerűbb és olcsóbb vízszűrő kancsók is tökéletesen megfelelőek erre a célra, ám, ha minden vízfogyasztásunkat szeretnénk egészségesebbé tenni, akkor a vízvezetékbe építhető típusok között érdemes keresgélni a megfelelő típust.

Amennyiben a víz minősége már megfelelő a kávéfőzéshez, nincs más hátra, mint kiváló minőségű kávét rendelni! Ez kávé webshopunkból könnyedén megoldható, mivel széles választékban kínálunk szemes és őrölt kávékat minden kedves kávékedvelő vásárlónknak! Ha kérdése lenne termékeinkkel, vagy a rendelés menetével kapcsolatban, forduljon hozzánk Ön is bizalommal megadott elérhetőségeink egyikén!