Kávé mellett

Amit a szálas teáról tudni érdemes

2020.05.29 09:05
Amit a szálas teáról tudni érdemes

A szálas tea a Camellia sinensis leveleiből készülő főzet – ebből levonható a következtetés, hogy a gyógynövényekből, illetve a gyümölcsökből készülő, forró italok gyakorlatilag nem nevezhetőek teának, hiába terjedtek el ebben a formában a köznyelvben. Két alapvető változata létezik: a kínai teacserje (Camellia Sinensis Sinensis) és az asszámi teacserje (Camellia Sinensis Assamica), illetve ezeken túl még számos hibrid variánst is találhatunk, ami a növény kiváló alkalmazkodóképességének köszönhető. Szálas teából hat fő típussal találkozhatunk: a zöld, a fekete, az oolong, a fehér, a sárga és a posztfermentált, sötét teák az egész világon elterjedtek.

A legnépszerűbb szálas tea típus a fekete tea, amit a kínaiak vörösnek hívnak, és a teljes oxidációs folyamaton átesett tealeveleket jelenti. A főzet valóban vörös, míg a forrázatlan szálas tea fekete színű, így mindkét elnevezés helytálló. A fekete tea szürete tavasszal kezdődik, de az év során még többször is megismétlik, majd elkezdődik a feldolgozás hosszadalmas folyamata. A leveleket először meleg levegővel fonnyasztják, ami a nedvességtartalom nagymértékű vesztésével jár, majd sodrással alakítják ki a végleges formát, illetve ízvilágot. Ez manapság már nagyrészt gépesített, ám Kínában továbbra is elterjedt a kézi sodrás. Ezt követően a leveleket osztályozzák, majd ismét sodrás következik, amit párás hevítés követ – ez adja a tea színét, ami lehet arany, rezes sárga, barna, illetve fekete. A folyamatot egy végső, száraz hevítés állítja meg, és ekkor tekinthető a szálas tea késznek.

A fekete teát Kína számos vidékén termesztik, de tradicionális termőterületnek Jünnan, Fucsien és Anhuj tartományok számítanak. Természetesen nem csak Kínában találhatunk kiváló minőségű szálas teákat, hiszen Tajvan, Nepál, India, Sri Lanka, sőt, Amerika és Európa egyes területei is tökéletes termőterületeket nyújtanak a tea hibridjeinek. Indiát külön ki kell emelnünk, hiszen jelenleg a világ egyik legnagyobb teatermelője több, mint 13.000 ültetvénnyel, amelyek a Himalája lejtőitől a Bengáli-öbölig terjednek. Dardzsiling (eredeti írásmóddal Darjeeling) tartomány északkeleten található, a róla elnevezett tea pedig az 1500 méter feletti magasságban nő, ahol a hőmérséklet ideális a termesztéséhez. Az Asszám-fennsíkon található a világ legnagyobb, egybefüggő teatermesztő vidéke, ahol a Camellia Sinensis Assamica teacserje a jellemző, ami a nevét a tartományról kapta.

Szintén híres szálas tea termesztő vidék Sri Lanka, aminek régi neve Ceylon – a régi név ma már csak a tea révén maradhat fent. Sri Lankán három fő teatermő vidék található: Nuwara Eliya, Dimbulla és Uva, amelyeknek saját, mással össze sem téveszthető ízű szálas teáik készülnek. A teaültetvények 900-2400 méteres magasság között helyezkednek el az ország délnyugati részén, és mivel ezen a tájon páradús a levegő, a napsütés mennyisége pedig ideális a teacserjék számára, gyakorlatilag egész évben zajlik a kézzel végzett teaszüret, aminek végeredménye a kiváló minőségű szálas tea.

Amennyiben szálas teát szeretne vásárolni, tekintse meg kínálatunkat, kérdés esetén pedig vegye fel velünk a kapcsolatot megadott elérhetőségeink egyikén!