Kávé mellett

Az arabica kávé jellemzőiről

2021.02.10 14:09
Az arabica kávé jellemzőiről

Az arabica kávévalószínűleg az Ön kávés csészéjében is ott feketéllik! Honnan tudjuk mindezt? Onnan, hogy a világ kávé piacán közel 70%-ban az arabica kávé kapható! Miért pont ezt a fajta kávét kedvelik annyira és vásárolják olyan sokan? Ennek a fajta kávénak megvannak a maga előnyös tulajdonságai, így cseppet sem a véletlennek köszönheti, hogy az előkelő, első helyett vívta ki magának a kávé világában.

Először is az arabica kávéról érdemes tudni, hogy a kávé fajták két alapvető csoportjának az egyikét képviseli, a másik a robusta kávé, egyébként több, mint 70 fajta létezik a világon, kávéból. A két kávé fajta jellemzői ragyogóan megmutatják, hogy kávé és kávé között is van különbség. Egy igazán tájékozott és nem utolsó sorban ínyenc kávé fogyasztó akár bekötött szemmel is meg tudja mondani, hogy mit kóstolt, arabica vagy robusta kávét. Az előbbi képviseli a jobb minőséget, ennélfogva drágább is, a gazdag, selymesebb ízvilága viszont alacsonyabb koffein tartalommal párosul, tehát egészség kímélőbb is egyben. A kávébab cukor és zsírtartalma magasabb, valamint ideális capuccino vagy latte készítéshez is. A legrégebbi kávé fajtáról van szó, aminek őshazája nem más, mint Etiópia.

Az arabica kávé olyan kávécserje termése, ami jóval kényesebb és speciálisabb körülményeket igényel, mint például a robusta, ahhoz, hogy olyan termést hozzon, amilyen a nagy könyvben meg van írva. A kávécserjék csak akkor növekednek és teremnek az elvárásoknak megfelelően, ha igazán nagy a tengerszint feletti magasság, a talaj, amibe kerülnek vulkanikus eredetű és az sem árt, ha a kávéültetvény trópusi éghajlaton található, mert a csapadék, a pára, a hőmérséklet is számít. A növény nem szereti a közvetlen napfényt, a kártevőkkel, betegségekkel szemben nem túlságosan ellenálló, ahogyan a szélsőséges időjárással szemben sem kitartó. Tény, hogy a bolygón csak kevés olyan terület található, ahol minden feltétel adott az arabica kávé ideális eredményekkel történő termesztéséhez. Dél-Amerika területein találni ilyen helyeket.

Az arabica kávécserjék speciális igényei és az irántuk tanúsított nagy kereslet várható módon felsrófolta ennek a kávé fajtának az árát, duplája a robusta árának. Arra kell számítani, hogy a kávéból kevesebb lesz egy idő után az ára meg drágulni fog, ha továbbra is csak néhány helyen lehet termeszteni.

A két kávé fajta, az arabica és a robusta nem gyakran kapható tisztán, egy-egy csomagolásba töltve, inkább keverik a kettőt a még tökéletesebb ízélmény megteremtése érdekében és a csomagoláson feltüntetik, hogy milyen arányban tartalmazza a két kávé típust.

A Dallmayr kávé kínálatából szintén nem hiányozhatnak a kiváló és felejthetetlen ízű arabica kávék, míg a Dallmayr Classic tartalmaz robustát is. Önnek melyik a kedvence? Rendelje meg otthonról, kényelmesen a kedvenceit és kortyolja minden reggel, minden nap a legfinomabb kávét! Az általunk forgalmazott termékekről szívesen nyújtunk további információkat is, csak lépjen kapcsolatba velünk a honlapunkon szereplő elérhetőségek egyikén!