Kávé mellett

Az arabica kávéról bővebben

2020.06.18 09:24
Az arabica kávéról bővebben

A kávécserjének számtalan alfaja létezik, és folyamatosan kerülnek elő az újabbnál újabbak, hiszen a nemesítés mind a mai napig folyik, aminek köszönhetően minden évben több újdonsággal is találkozhatunk a boltok polcain, bár természetesen ehhez az érlelésnek és a pörkölésnek is van köze. A leginkább elterjedt kávéfajta az Arabica kávé, amelynek számos alfaja ismert, de alapvetően ugyanarról a tőről fakadnak mind.

Az Arabica kávé a világ kávétermelésének közel kilencven százalékát adja a Robustával együtt, a maradék 10%-ba pedig olyanok tartoznak, mint a Coffea Liberica, vagy a Coffea Excelsa. Az Arabica kávénak több ezer változatát ismerjük, amelyek nagy része Afrikában terem, és a termése nem is nagyon jut el hozzánk, mivel a minőségük nem éri el az elvárt szintet. Az Etiópiában őshonos és innen exportált, megfelelő színvonalú Arabica kávé mellett más földrészeken is termelnek – ezen változatok összefoglaló neve Coffea Arabica Typica.

Egy kávéültetvény tipikus látképe a következő: rengeteg fa mindenhol, és az árnyékukban bújnak meg a kávécserjék, vagyis ha nem tudjuk, mi terül el a szemünk előtt, lehet, hogy fel sem ismerjük. A fák védik a kávécserjéket az erős naptól, ráadásul a talaj víztartalmát is segítenek megőrizni. A kávéültetvények változatosak: akadnak köztük hatalmas, nagyüzemi birtokok, kis, erdőirtás után maradt területek és a kettő között mindenféle méretű és kapacitású ültetvények.

A kávécserje – legyen akár Robusta, akár Arabica – a telepítése után csak 3-5 évvel később kezd el teremni, az élettartama pedig átlagosan 20-30 év, aminek a vége környékén egy különlegességgel gazdagítja a kávékedvelőket. Az Arabica kávécserje önbeporzó, és ha a virága csak részlegesen termékenyül meg, akkor a kávégyümölcsön belük a szokásos, lapos oldalukkal egymás felé forduló magok helyett csak egy mag fejlődik ki, amely kerek formájával azonnal felhívja magára a figyelmet.

A kerek, egyke kávészemeket a legtöbb esetben a többivel együtt szokták kezelni, ám sokan felismerték a benne rejlő üzleti lehetőségeket, és gyöngykávéként, más néven peaberry-ként hozzák forgalomba. A legtöbb kávékedvelő szerint hatalmas a különbség ízben, illatban és élvezeti értékben, ám a szakértők egyhangúlag állítják, hogy ez csupán annak köszönhető, hogy más elbánásban részesülnek az ilyen kávészemek, azaz nem a különleges formájuknak köszönhető az eltérő ízük.

Sokan úgy tartják, hogy Robusta kevésbé jobb minőségű, mint az Arabica kávé, ezért az előbbivel még csak foglalkozni sem érdemes. Ennek ellentmond a tény, hogy a világ egyik leghíresebb kávéja, a Kopi Luwak Robustából készül – ez az a bizonyos, a cibetmacska emésztőrendszerén áthaladó kávé, amiről sokan a Bakancslista című filmben hallottak először. Tény, hogy az Arabica kávé sokkal érzékenyebben reagál a környezeti hatásokra, mint a Robusta, sokkal behatároltabb a termőterülete is, ami a tengerszint felett 900-2000 méter között helyezkedhet csak el, ráadásul sokkal munkaigényesebb a termesztése is, és a kártevőkkel-betegségekkel szemben sokkal kevésbé ellenálló, ám az aromaanyagainak mennyisége magasabb, a koffeintartalma pedig a fele, ahogy savakból is kevesebbet tartalmaz. Ennek köszönhetően az Arabica kávéból készült ital gazdagabb ízjegyekkel bír, egészségesebb is, mint a Robusta, köszönhetően az alacsony koffein- és savtartalmának, ebből pedig le lehet vonni a következtetést, hogy lényegesen jobb minőségű is.

Az igazán különleges ízű kávéitalok soha nem az egyik, vagy a másik típusba tartozó kávéból készülnek. Tiszta Robusta és tiszta Arabica kávét is lehet találni a boltokban, de ezeket többnyire csak azok veszik, akik kifejezetten a letisztult ízvilágra, illetve a Robusta esetében az erős savasságra és a magas koffeintartalomra esküsznek. Szinte minden márkának vannak keverékei, amit másik nevén blendnek hívnak. A blendekben az Arabica kávé adja a kellemes ízvilágot, a Robusta pedig ezt fűszerezi meg a maga testességével. A kávékedvelők nagy része a különféle arányokkal és alfajokból készített blendek között találja meg a számára leginkább megfelelő termékeket, ám akadnak olyan, tiszta Arabica kávéból készült csomagok is, amelyek magukra vonják az ínyencek figyelmét. Ezek egyik jeles képviselője a Bourbon, ami a Bourbon-szigeteken terem, és a faj természetes mutációjaként jött létre, de a különböző alfajok keresztezéseivel létrejött hibridek is szép számmal képviseltetik magukat a kávészaküzletek polcain.

Sokan még csak most ismerkednek a különleges kávékkal, és bár nem lehetetlen megtalálni az ízlésünknek megfelelőt, nem is egyszerű, hiszen kijelenthető, hogy annyiféle blend létezik, mint égen a csillag. A megoldást a kis kávézók kínálják, ahol többfélét is meg lehet kóstolni, és ez alapján dönteni a megfelelő kávé mellett.

Természetesen a Dallmayr kínálatában is megtalálhatóak a különlegességek az Arabica kávék világából, és ha igazán kiváló minőséget, illetve minden alkalommal ugyanazt az ízintenzitást szeretnénk elérni, érdemes a szemes kávék közül választani. A Dallmayr nagy hangsúlyt fektet erre a szegmensre, de természetesen kínál a vásárlóinak őrölt kávét is, méghozzá igazi különlegességeket: a San Sebastian Guatemalából, az Ethiopian Crown Etiópiából, a Dyawa Antara pedig Indiából érkezik.

Webáruházunkban a szemes kávék mellett megtalálhatóak a kínálatunkban az őrölt kávék is. Az Arabica kávék mellett természetesen a Robusták, illetve a blendek is megvásárolhatóak tőlünk, méghozzá egyszerűen, csupán néhány kattintással. Ez a megoldás nem csak kényelmes, de biztonságos is, ami a jelenlegi, vészterhes időkben kiemelt fontossággal bír, tehát ha jó minőségű és kedvező árú kávé beszerzése a cél, érdemes bennünket választani!

Amennyiben felkeltettük az érdeklődését az Arabica kávék iránt, tekintse meg választékunkat, mert nálunk biztosan megtalálja azt a kávétípust, amelyik a leginkább megfelel majd az ízlésének! Ha kérdése lenne termékeinkkel, vagy a rendelés menetével kapcsolatban, forduljon hozzánk bizalommal megadott elérhetőségeink egyikén!