Blog

Fel lehet melegíteni a kávét úgy, hogy finom maradjon az íze?

admin
admin
Fel lehet melegíteni a kávét úgy, hogy finom maradjon az íze?

Biztos veled is előfordult már, hogy elragadott a munka, és kihűlt a kávéd, vagy épp nagyobb adagot főztél, és maradt későbbre. A melegítéssel azonban a kávé keserű lesz - mit tehetünk tehát, hogy ne változzon az íze?

A kávé a melegítés, az extra hő hatására keserűbb lesz, aminek a kávébab alapvető tulajdonságaihoz, és a kávé előállításához van köze. A kávé pörkölése és a kávéfőzés során már eleve hőnek tesszük ki az alapanyagot, ami megváltoztatja az eredeti kávébab összetételét és hatással van a kávé ízvilágára és keserűségére.

A kávébab több, mint 1.000 különböző elemből áll össze, ezek közül vannak, amelyek nem változnak, mint például a koffein, de vannak olyanok, amelyek hő hatására átalakulnak - ezek befolyásolják a kávé aromáját. Ennek köszönhető, hogy a kávé előállítás folyamatának, a pörkölésnek olyan nagy jelentősége van a kávé ízének kialakulásában.

Mindennek azonban az is a következménye, hogy ha a már elkészített kávénkat további hőhatásnak tesszük ki, az aromája bizony megváltozik. A kávéfőzés során a forró víz reakcióba lép a kávéval és további változásokat eredményez a kávé kémiai összetételében. Így készítjük el otthon azt a kávét, amelynek ízét és aromáját annyira szeretünk és megszoktunk.

Ha azonban az elkészített italt betesszük a mikróba, és megpróbáljuk felmelegíteni, a folyamat ismét működésbe lép, és a kávé íze megváltozik. A melegítés hatására olyan olajok és savak válnak ki, amelyek keserű ízt eredményeznek. Éppen ezért azt ajánljuk, a kávéd lehetőleg mindig frissen készítsd el, az ideális aroma megteremtéséért.

Tudjuk azonban, hogy ez nem mindig lehetséges, és előfordul, hogy szeretnéd felmelegíteni a már korábban lefőzött kávét.

Hogyan melegítsd fel a kávét, hogy a lehető legkisebb változást okozd az ízében?

Igyekezz a lehető legkisebb hőhatásnak kitenni, hogy a kémiai reakciók még ne induljanak be, és ezzel ne változzon a kávé aromája. Legfeljebb 60 fokon melegítsd, amellyel egyenletesen tudod felmelegíteni a kávét. Ez a hőmérséklet alacsonyabb, mint a frissen főzött kávé esetében, ami nagyjából 75 fokos hőt jelent.

A legjobb megoldás, ha főzőlapon melegíted fel a kávéd. Öntsd át egy erre alkalmas edénybe és kezd el egyenletesen melegíteni. Várd meg, amíg már gőzöl, de ne várd ki, hogy forrni kezdjen. Ebben az esetben marad a kávéd a leginkább olyan ízű, mint a lefőzés után volt.

Azt a kávét, amit már több, mint másfél órája főztél le, semmiképp nem ajánljuk újramelegíteni, mert nagy valószínűséggel kellemetlen ízt kapsz. Ha a kávédhoz már tejet is öntöttél, semmiképp nem javasoljuk a melegítést, hiszen a tejtermékek egészen máshogy reagálnak, és ennek nem csak ízre, de az emésztésre is hatása lehet.

A felmelegítés szükségességének elkerülésére ideális megoldás lehet otthon is, ha termoszba öntöd a lefőzött kávét, és onnan adagolod azt a mennyiséget, amit éppen el szeretnél fogyasztani. A hőtartó tulajdonságának köszönhetően a kávé nem hűl ki, miközben a termosz természetesen nem teszi ki extra hőnek a benne tárolt kávét, amelynek így az aromája sem változik.

Kellemes kávézást kívánunk!