Kávé mellett

Hidegen csurgatott kávé: nem csak nyáron élvezetes!

Moccabit Kft.
Moccabit Kft.
Hidegen csurgatott kávé: nem csak nyáron élvezetes!

Aki szereti a kávét, forrón issza – ez egy olyan kijelentés, ami sok kávérajongónál jelenti az alfát és ómegát, azonban a nyári kánikulában sokkal jobban esik valami, ami jéghideg. Ez komoly dilemma, hiszen a kávé alapvetően ténylegesen forrón a legjobb, de kinek van kedve valami meleget inni, amikor a külső hőmérséklet meghaladja a 30°C-ot? Nos, erre a problémára született megoldásként a jeges kávé!

Ha a kávé kihűl, az íze megváltozik, méghozzá nem a jó irányba – ezért is isszuk forrón. A jeges kávé azonban nem szép lassan kihűtött kávéból készül, emiatt pedig megmaradnak benne azok az ízanyagok, amelyek miatt a forró kávét annyira szeretjük. Fontos azonban tudni, hogy jeges kávéból többféle is létezik, mivel a legtöbb vendéglátóhely a saját értelmezését szolgálja fel, és ezek sokszor még csak nem is hasonlítanak az igazi jeges kávéra.

Ha véletlenszerűen betérünk egy magyarországi vendéglátóhelyre, és kérünk egy jeges kávét, akkor nagy az esélye, hogy néhány gombóc – amúgy finom – vaníliafagylaltot kapunk, leöntve kávéval, és némi tejszínhabbal a tetején. Ez viszont egy desszert, amit kávéval ízesítenek, és gyakorlatilag semmi köze a jeges kávéhoz. Az affogato-hoz hasonlít, aminek lényege az egy gombóc vaníliafagylalt, és a forró eszpresszó, tejszínhab nélkül; a mennyiségek igény szerint változtathatóak.

A valódi jeges kávé azonban nem áll másból, mint jégből és kávéból, illetve természetesen cukor is kerül bele, ám ezt fontos még a jég előtt belekeverni a kávéba, mivel a hideg folyadékban nem, vagy csak nagyon nehezen fog majd feloldódni. A jég lehet sima vízjég is, mostanában azonban elkezdett terjedni, hogy a jeget is kávéból készítik, így kevésbé hígul az ital az olvadása következtében. Ennek modernebb változata az úgynevezett shakerato, vagy espresso freddo, amely jégzúzalékkal, shakerben összerázva készül, a görög frappé pedig ugyanez, csak tejjel kiegészítve.

Az elmúlt néhány évben bekövetkezett, hazai kávéforradalom hatása, hogy egyre újabb és újabb kreációk születnek; ilyen a jeges kávé szódával hígítva, amelyet helyenként valamilyen alkoholos itallal is kiegészítenek, így nyerve egy új stílusú koktélt. Egy másik, külföldről "importált" különlegesség a vietnami kávé, amely édes sűrített tejjel indul, majd erre csurgatják rá a forró kávét, végül ebből készülhet jég hozzáadásával hűsítő ital.

Az elmúlt egy-két év legnagyobb slágere azonban az espresso tonic, ami elsőre talán furcsának hangzik, ám ha sikerül legyűrni a bizonytalanságot, és megkóstoljuk, meg fogunk lepődni! A tonik fanyarsága és a kávé jellegzetes ízvilága buborékokkal és jéggel egyszerűen üdítően hat a nyári kánikulában, főleg, ha egy kis narancshéjjal tesszük még egzotikusabbá. Nem fog mindenkinek ízleni, de akinek igen, annak nagyon!

Ha szeretné Ön is kipróbálni a fentebb felsorolt jeges kávékat, akkor ne feledje: csakis a kiváló minőségű alapanyagokból lesz ízletes ital! Vásároljon tehát Dallmayr szemes kávékat kínálatunkból csupán néhány kattintással, ha pedig kérdése lenne, vegye fel velünk a kapcsolatot megadott elérhetőségeink egyikén!