Kávé mellett

Igazi stílusikon – a „kotyogós” kávéfőző

admin
admin
2021.06.11 14:11
 Igazi stílusikon – a „kotyogós” kávéfőző

Kávéfőző? A nagyszülők egészen biztosan a kotyogósra szavaznak, de talán még az egyel fiatalabb korosztály is. Minden konyhában lapul valahol egy jól bevált kotyogós kávéfőző, amit előszeretettel veszünk elő néha, vagy el sem teszünk. Valljuk be, mi is szívesen emlékezünk erre a régi, kedves, nyolcoldalú kis csodára, aminek olyan nagyon jó volt a hangjára ébredni reggelente.

A kotyogós kávéfőző talán olyasmi, mint valamiféle örökérvényű igazság, az emlékek miatt a biztonság érzetét adja, tudjuk, mindig lehet rá számítani. De még mennyire! Ma már a piacot ugyan uralják a különböző igényeket kiszolgálni képes kapszulás készülékek, és az automata kávéfőzőgépek, melyek használatával a teljes kávéfőzési folyamat automatizált - a darálástól kezdve a tömörítésen át egészen akár a gőzölt tejhab adagolásig. És ez így van jól.

 

A jól bevált kis kotyogós azonban az utóbbi időben reneszánszát éli, köszönhetően a múltat idéző szépségének, és annak, hogy megfelelő sűrűségű és állagú kávét tud főzni egyszerűen és gyorsan. Minden családban megtalálható ez a kis szívmelengető csoda, ami egészen jó kávét készít, erőset, amitől egészen biztosan kipattan a szemünk reggel.

Közel százéves a kotyogós

Alfonso Bialetti, olasz mérnök szabadalmaztatta 1933-ban a kis kotyogós masinát, a Moka Express-t. A legendás kotyogós kávéfőzőt, Alfonso fia, Renato Bialetti kezdte el exportálni, amikor 1946-ban átvette a gyár vezetését, így jutott el az otthonokba a világ minden táján ez a csodás szerkezet. Alfonso Bialetti volt a Bialetti Industries, az immár óriási olasz konyhai cég alapítója is, aki 1919-ben alapította Crusinallóban (szülőhazájában, Piemontban) saját fém- és gépműhelyét alumíniumtermékek gyártására: ez volt a Bialetti vállalat alapja, ahol megszületett az első kotyogó.

A világ leghíresebb kávéskannája

A Moka Express tervrajzai a London Design Museumban láthatók. Bialettire valószínűleg nagy hatást gyakoroltak olyan kortárs tervezők, mint Hoffmann, Puiforcat, Genazzi és Henin; akiktől merített, átmásolta és továbbépítette a kávéskanna-terveiket. A kávéskanna tiszta, klasszikus kialakítása, szimmetrikus, nyolcarcú fémes testével könnyen felismerhető. Létrehozása óta a Moka a világ leghíresebb kávéskannajává vált, és a Guinness Világrekordok Könyvében, valamint különféle alapvető tervezőkönyvekben szerepel. A Bialetti design inspirációt nyújtott a modern tervezők számára is; Julian Lwin, New York-i tervező saját "Dr. Octagon Espresso" asztal- és székkészletével tisztelgett a Moka Express előtt.

 Az új koncepcióval stílust teremtett

Az alumínium felhasználása a kávéskanna testének felépítéséhez szintén viszonylag új ipari koncepció volt, mivel az alumínium nem volt hagyományos "házi fém". Hamarosan az anyag egyre gyakoribbá vált a konyhákban, és az 1930-as évek közepét az aranykorszaknak tekintik a konyhai alumíniumtermékek gyártásában. A kávé és az alumínium összejövetele elkerülhetetlen lehetett, azonban a Bialetti-dizájn és az új fém használata együtt a kávéskannát valami egészen különlegessé tette.

 Megváltoztatta gyártója életét

A Mokának végül az egész Bialetti céget kellett átalakítania vezető olasz kávéfőzőtervezővé és gyártóvá. A kis kotyogós csoda megszületését követően, 1934 és 1940 között csak helyben értékesítették, Alfonso adta el a darabokat egyesével a piemonti heti piacokon. Ebben a hat évben csak hetvenezer darabot gyártott. Haladtak az évek, és 2001-re összesen kétszázhúsz millió darabot gyártottak, máig az eladások mértéke körülbelül elérte a háromszázharminc millió darabot.

Megszületet az otthon kávézás fogalma

A Moka Express előtti eszpresszó gépek nagyok, drágák és technikailag bonyolultak voltak. Kevesen tartották otthon, így a kávézás nagyrészt közügy volt. A viszonylag kicsi, olcsó és könnyen használható Moka Express sok ember számára lehetővé tette eszpresszó főzését otthon. A 20. század hátralévő részében fokozatosan kiszorította a 19. század végén kitalált házi kávéfőzőket, például a Napoletanát és a milánóit.

 

A kotyogósnál azonban fontos pár dolgot szem előtt tartani. Egyik például, hogy érdemes mindig jó minőségű kávét használni hozzá. A víz megfelelő összetétele is fontos lehet a tökéletes ízélmény érdekében. A legideálisabb szűrt vízzel megtölteni kávéfőzőnket.