Kávé mellett

Kávé webshopunk tanácsai az őrlési finomság kiválasztásáról

2020.06.18 09:30
Kávé webshopunk tanácsai az őrlési finomság kiválasztásáról

Kávé webshopunkban őrölt és szemes kávé is kapható, és természetesen mindkettőből kiváló ital készíthető, ám érdemesebb az utóbbit választani, hiszen a szemes kávé lényegesen hosszabb ideig őrzi meg a minőségét, mint az őrölt, és minden egyes alkalommal ugyanazt az ízintenzitást lehet elérni, ha frissen őrlik meg a kávészemeket. Sokan mégis az őrleményt vásárolják, aminek számos oka lehetséges, de a leggyakoribb, hogy nem tudják, hogyan, milyen szemcsefinomságúra kell megőrölniük a kávét a tökéletes ízélmény érdekében, és inkább a gyártóra bízzák az előkészítést. Pedig lényegesen jobb ötlet szemes kávét vásárolni egy kávé webshopban, csupán egy kis tudást kell összegyűjteni az elkészítéséhez – ehhez nyújtunk az alábbiakban egy kis segítséget.

A kávé őrlésének mikéntje és hogyanja a kávé készítésében rejlik, ami az őrlemény leforrázását jelenti – a kávét ugyanis nem főzzük. A forrázás maximum fél percig tart, és ezalatt a forró víz kioldja a kávéban található íz- és illatanyagokat, aminek köszönhetően megkapjuk a jellegzetes italt. Ha a forrázást egész kávészemekkel hajtanánk végre, akkor csupán a kávészem felületéről oldódnának ki a szükséges anyagok, a belseje viszont érintetlen maradna, és így rengeteg értékes aromát, koffeint és illóolajat veszítenénk.

Ha viszont megőröljük a kávét, annak felülete a sok ezerszeresére nő, és még a legbelsőbb részei is elérhetővé válnak a forró víz számára, és minél nagyobb az érintkező felület, annál intenzívebb a felszíni kioldódás. Ha tehát nagyobb szemcseméretűre őröljük a kávét, annál gyengébb lesz az elkészült ital, ezért, ha erősebb, tartalmasabb kávét szeretnénk, akkor apróra őrölt kávét kell használnunk.

És itt kerül a képbe a kávéőrlemény finomsága. Ha az őrlemény durva, akkor a forró víz gyorsan átfolyik rajta, az ital pedig íztelen és híg lesz, ha viszont túl finomra őröljük a kávét, akkor az őrlemény a víz hatására még jobban összetömörödik, és nem engedi azt át magán. Ilyenkor következik be az úgynevezett túloldódás, ami sötét és keserű italt eredményez. Az utóbbi szemcsefinomság csak a török kávé készítéséhez szükséges, és ahogy haladunk a durvább őrlemények felé, úgy következnek az eszpresszó, a kotyogós eljárás, majd a filteres és a dugattyús eljárások igénylik a legnagyobb szemcseméretű őrleményt.

Az egyszerűbb, késes kávédarálók esetében az őrlési finomságot nem lehet beállítani, csupán az őrlési idővel és a betöltött kávé mennyiségével lehet változtatni a szemcsenagyságot, ám ehhez komoly tapasztalat szükséges. Léteznek azonban olyan kávédarálók is, amelyek segítségével precízen lehet meghatározni az őrlemény finomságát, tehát aki nem szeretne a tapasztalás rögös útjára lépni, érdemes már elsőre is egy komolyabb készüléket vásárolnia.

A kávédaráló beszerzése után már csak a kávé megvásárlása van hátra, amit kávé webshopunkban Ön is egyszerűen oldhat meg. Amennyiben kérdése lenne termékeinkről, vagy a rendelés menetéről, vegye fel velünk a kapcsolatot megadott elérhetőségeink egyikén!