Kávé mellett

Kávépörkölési módok

2020.07.17 11:46
Kávépörkölési módok

Ahhoz, hogy a kávébogyók szüretelésétől a forró italig eljuthassunk, számos lépést kell megtennünk, és mindegyik ugyanolyan fontos a végeredmény minőségét illetően – az egyik ilyen a pörkölés, amelynek többféle módja is létezik. A kávészaküzletekben kapható babkávék színe a világos, meleg barnától az olajosan csillogó sötétbarnáig terjed, és ez a kávépörkölési módoktól függ.

Számos kávépörkölési mód létezik, amelyek különböző ízvilágú és aromájú pörkölt kávét eredményeznek még abban az esetben is, ha amúgy maga a kávébab megegyezik. Az alábbiakban ezeket vesszük sorra.

Az USA-ban többféle, különböző szinten világos pörkölésű kávét használnak. Ide tartoznak a

•    világos fahéj (light cinnamon),
•    fahéj (cinnamon),
•    New England,
•    és az amerikai pörkölési típusok.

Bécsi (középbarna) pörkölés: szép, egyenletes, melegbarnára pörkölt kávé enyhe olajos kiválással a szemek felszínén. A bécsi pörkölési szintet – főleg az USA-ban – Full City pörkölésként is ismerik. Sokak szerint ennél a szintnél kezdi a pörkölés megváltoztatni a kávébab eredeti ízét a szénhidrátok karamellizálása révén. Tejes kávé, illetve melange készítéséhez ez a legalkalmasabb, az espresso viszont nem lesz igazán testes bécsi kávéból, ehhez inkább francia, illetve olasz pörkölésű kávét érdemes használni.

Francia (sötétbarna) pörkölés: közepesen sötétbarnára pörkölt kávé, olajos felülettel. Enyhe savas felhang és a pörkölés kellemes aromája érezhető a francia pörkölésű kávéból készült espressoban.

Olasz (mély sötétbarna) pörkölés: mély sötétbarna, olajosan csillogó kávészemek. Az igazi espresso ínyencek az olasz pörkölésű kávéra esküsznek, melyből édes, enyhén füstös aromájú, keserű csokoládés felhangokkal rendelkező, testes kávé készíthető.

Spanyol pörkölés: a kávébab túlpörkölését nevezik így. Az ilyen kávébab égett, keserű ízű, a belőle készült espresso pedig híg és szintén keserű.

Amennyiben pörkölt kávét szeretne vásárolni, tekintse meg webáruházunk kínálatát! Nálunk többféle termékkel is találkozhat, amelyek más és más kávépörkölési mód által készülnek, így kávéja ízvilágát Ön választhatja meg. Ha kérdése lenne termékeinkkel, vagy a rendelés menetével kapcsolatban, forduljon hozzánk bizalommal megadott elérhetőségeink egyikén!