Kávé mellett

Mi a különbség az arabica és a robusta kávé között?

admin
admin
Mi a különbség az arabica és a robusta kávé között?

Őrölve minden kávé majdnem ugyanúgy néz ki, de tudtad, hogy több tucat különböző kávébab létezik? Ezek sok tulajdonságukban különböznek egymástól, méretben, színben, és termőterületük is különböző, ami a kávé fogyasztása szempontjából mégis a leginkább érdekes: ezek az eltérő tulajdonságok az ízeket is befolyásolják. Amikor kávét vásárolsz, a legtöbb esetben két fő típus valamelyikével találkozhatsz: az arabica-val és a robusta-val. Mi a különbség a kettő között? Jelentős differenciák vannak, amiket fontos tudni, amikor a kedvenc kávé aromád megtalálásán igyekszel.

Arabica kávé

Az arabica az egyik legnépszerűbb, és a legmagasabb minőségűnek is nevezett kávébab fajta. Két fő típusa van, a Typica és a Bourbon. Utóbbi komplex, kiegyensúlyozott aromájáról híres, ezért nagyon sok magas minőségű alfaját termesztik. Magasan fekvő területeken terem meg, ahol állandó a csapadék mennyisége, és védve van a közvetlen napsütéstől.

Az arabica volt az első kávéfajta, amelyet termesztettek, mint tudjuk, a kávé őshazájában, Etiópiában.

Az arabica kávé jellemzően édesebb, lágyabb ízvilággal rendelkezik, amelyben sokszor érezni a gyümölcsös aromát. Magasabb a savtartalma, ez hozza létre ízvilágának karakterességét.

A kávécserje kisebbre nő meg, és érzékeny az időjárás változásaira, ezért gondos körültekintést igényel a termesztése.

Mi a különbség az arabica és a robusta kávé között?

Robusta kávé

A robusta durvább, fanyarabb ízvilággal rendelkezik, sokszor mogyorós utóízzel. Kétszer olyan magas a koffein tartalma, mint az arabica kávénak, ezért eszpresszó készítéshez használják a leggyakrabban.

A robusta "igénytelenebb", ami a termesztést illeti, így könnyebb is megtermelni. Alacsonyabb magasságokon is megterem, és kevésbé érzékeny a különböző időjárási körülményekre. Sokkal hamarabb hoz gyümölcsöt, mint az arabica, és egy bokor több termést produkál, mint az arabica kávék.

Ennek köszönhető, hogy az arabica igazán exkluzív kávé, hiszen nehezebb a termesztése, több odafigyelést igényel.

A robusta kávét elsősorban Afrikában és Indonéziában termesztik. Az arabica egyes fajtái megteremnek Afrikában, Pápua Új-Guineában, de legnagyobb részt Latin-Amerikában. Kolumbia kizárólag arabica kávét termeszt, míg Brazília és India mind arabica, mind robusta kávé fajok termőterülete.

A különböző termőterületek eltérő kémiai összetétellel rendelkező kávébabokat eredményeznek, amelyek pörkölés után más ízt is adnak. Érdemes végigkóstolni a különböző tájak kávéját, és meggyőződni a különbségekről!

Ezek az eltérések igazi ínyencségeket is eredményezhetnek, ilyen például a Kona kávé, amely kizárólag a Hawaii-szigetek egy kis területén terem. A különleges időjárási kondíciók miatt az itt termő kávébab egyedi, semmi máshoz nem hasonlítható aromát ad, és a kis terület miatt rendkívül exkluzívnak is számít. Ha kíváncsi vagy rá, ajánljuk a Dallmayr Röstkunst Hawaii Kona kávét.

A kávé-ínyencek tehát az arabica kávét javasolják, kifinomultabb, lágyabb aromája, karakteres íze miatt.