Kávé mellett

Milyen kávét rendeljünk, azaz útmutató kezdő kávékedvelőknek

2020.06.18 09:33
Milyen kávét rendeljünk, azaz útmutató kezdő kávékedvelőknek

A kávérendelés egy kávézóban többnyire zavarba hozza azokat, akik nem igazodnak ki a kávétípusok között – ők azok, akik minden esetben ugyanolyan kávét rendelnek, mert nem merik kipróbálni az egyéb különlegességeket, ezért az alábbiakban a legkedveltebb kávéital-típusokat mutatjuk be.

Az olasz kávéitalok közül a legismertebb az eszpresszó, amit sötét, úgynevezett olasz pörkölésű, finomra őrölt kávéból készítenek, és ami 25-30 milliliternyi sűrű, krémes kávét jelent. A készítési eljárásról kapta a nevét. Ha egy eszpresszó jó, akkor a legjobb, és arról ismerszik meg, hogy a tetejét krémes, vörösesbarna hab, a "crema" borítja be. Egy másik, viszonylag ismert kávéital-típus a ristretto, ami egy sűrűbbre főzött, maximum 20 milliliternyi eszpresszónak megfelelő ital; gyakorlatilag egyetlen korty, ám a kávé esszenciája. A doppio a dupla eszpresszót takarja, és az igazán kemény napokra ajánlják, a nyugalmasabb reggelekhez viszont az americano illik, ami egy eszpresszó, tompítva némi víz hozzáadásával, ám még így is viszonylag sűrűnek mondható – nem keverendő össze a gyorséttermekben kapható, több deciliternyi, híg folyadékkal, amire rásütik az "amerikai kávé" jelzőt, illetve a hosszú kávéval, azaz a lungóval sem illik összekeverni, ami nem higított, hanem dupla mennyiségű vízzel főzött eszpresszót jelent.

A különlegesebb kávéitalok első képviselője cikkünkben a mocha, ami eszpresszó kakaóval vagy csokoládésziruppal, forró tejjel és tejszínhabbal. Ezt követi a közismert cappuccino, ami eszpresszó, tej és tejhab egyenlő arányú keveréke, majd a macchiato, ami eszpresszó minimális tejhabbal a tetején, illetve ennek tejjel dúsított változata, a latte macchiato. A sort a cafe latte zárja, ami az eszpresszó mellett kétszer annyi gőzölt tejet takar, és persze a tetején egy kis tejhabot. Meg kell még említenünk a freddot, ami gyakorlatilag jeges kávé, azaz tört jégre öntött eszpresszó, vagy cappuccino.

Lényegesen ritkábbak és kevésbé ismertek itthon a bécsi jellegű kávék, amelyek alapja a közepesen pörkölt babkávéból készült feketekávé. A melange kávé, tej és tejszín keveréke, a kapuziner pedig bécsi jellegű kávé tejszínhabbal, amit kakaóporral szórnak meg.

A franciák kávéja a cafe au lait, azaz tejeskávé, ami közepesen pörkölt babkávéból készült kávé és meleg tej 1-1 arányú keveréke.

A török kávé finomra őrölt, amit hosszú nyelű, sárgaréz edényben, nyílt tűzön főznek vízzel és cukorral.

Sokan nem tudják, de az ausztrál is nagy kávés nemzet, akik több különlegességgel is előrukkoltak az évek során. A long black az egyik legkedveltebb italuk, ami eszpresszó forró vízben lefőzve, illetve a flat white, ami hasonló a latte-hoz, csak kicsivel kevesebb gőzölt tejjel.

Most, hogy minden világos, ideje kávét rendelni! Természetesen nem csak a kávézókban lehetséges, hanem kávé webáruházunkban is, és otthon is el lehet kezdeni a kísérletezést, sőt, akár újabb kávéital-típusok is születhetnek így. Amennyiben kérdése lenne a kávérendeléssel kapcsolatban, forduljon hozzánk elérhetőségeinken!