Kávé mellett

Mit érdemes tudni a Dallmayr szemes kávékról?

2020.04.28 13:41
Mit érdemes tudni a Dallmayr szemes kávékról?

A Dallmayr cég története több mint 300 éves, és mind a mai napig családi tulajdonban van. Eredete az 1700-as évre nyúlik vissza, amikor is egy müncheni kereskedő, bizonyos Christian Reitter megalapította delikát áruházát, a Stammhaust, ami 1870 körül Alois Dallmayr tulajdonába került – az ő nevét viseli a cég. Alois Dallmayr 1895-ben eladta az üzletet Therese Randlkofernek, akinek vezetésével a Stammhaus az egyik vezető európai delikát áruház lett, majd ebből alakult ki az a cégóriás, minek a Dallmayr-t ma ismerjük.

1933-ban kezdődött meg a Dallmayr szemes kávé korszaka a cég életében. Ebben az évben a mai napig létező Delikatessenhaus Dallmayr-ban elkezdtek kínálni az ügyfeleknek egy speciális kávétípust, ami nemzetközi hírnevet szerzett. 1985-ben megalapították a cég független leányvállalatát, az Alois Dallmayr Kaffee OHG-t, amely jelenleg a legnagyobb üzleti egység. A Dallmayr évente mintegy 57 000 tonna pörkölt kávét termel öt német városban: Münchenben, Berlinben, Braunschweigben , Brémában és Dortmundban.

A Dallmayr szemes kávék, illetve a különféle teák a világ szinte minden országában megtalálhatóak.  A cég több, mint 120 különféle teát kínál: a klasszikus, fekete és zöld teák mellett számos ízesített fajta, valamint a dél-tiroli rooibos, a gyümölcs- és gyógyteák különféle válogatásai találhatóak meg a termékpalettán, azonban a cég fő profilja a Dallmayr szemes kávék előállítása, illetve forgalmazása.

A Dallmayr szemes kávéi között szerepel például a Prodomo , a Classic , az olasz Crema d'Oro kávécsalád és az Etiópia. 2009 óta létezik a prémium kategóriájú Grand Cru Café termékcsalád is, amelyek mindegyike tiszta kávéfajtát tartalmaz, például a jamaikai Blue Mountaint, vagy a Hawaii Konát. A Dallmayr elsősorban mosott Arabica nyers kávé feldolgozásával foglalkozik, amit a világ számos kávétermő vidékéről szerez be. A Dallmayr körülbelül 57.000 tonna kávét pörköl évente, amit azután természetesen csomagolnak és forgalmaznak is.

A Dallmayr szemes kávéi elsősorban az Arabica kávéfajtából készülnek, amit általában jobb minőségűnek tartanak a kávékedvelők, és ez a leginkább elterjedt típus is. A gazdagabb ízekkel rendelkező kedveltebb Arabica kávék meglehetősen kényesek a termőterületre, illetve a klímára: csak a 900 méteres magasság fölötti trópusi területeken élnek meg, de ez nem garantálja a megfelelő minőséget, illetve terméshozamot sem. Az Arabica főleg a kétszer ilyen magas, 1800 méter körüli területeket kedveli, és ha ilyen helyen termesztik, akkor az ízvilága sokkal gazdagabb, teltebb, a terméshozama pedig kiemelkedően nagy lesz. Ez azonban meglehetősen leszűkíti a rendelkezésre álló termőterületek körét, hiszen így csupán Közép-Afrika, Közép- és Dél-Amerika, valamint India egyes régiói lehetnek alkalmasak az Arabica kávé termesztésére, mivel máshol nem találunk egyszerre trópusi klímát és magasabb hegyeket.

A Dallmayr szemes kávéinak őse Etiópiából származik, és a cég jelenleg is jelentős mennyiséget importál innen. Az innen érkező kávé jó minőséggel, erőteljes ízzel és aromával rendelkezik, épp ezért kedvelt a kávérajongók körében. Az etióp kávé különlegessége a fűszeres, boros íz, ami az erre a térségre jellemző különleges érlelésnek köszönhető. Dél-Amerika szintén jelentős beszállító, ha Dallmayr szemes kávéról van szó, hiszen Brazília a világ vezető kávétermelője, ahol évente nagyjából 3.000.000 tonna kávét termelnek meg, és Kolumbiával együtt a világ teljes kávétermésének majdnem a felét e két ország adja, de Guatemala, Costa Rica és Mexikó is kávétermesztő vidékeknek számítanak. Az itt termő kávé jellegzetes ízű, köszönhetően a vulkanikus talajnak.

A Dallmayr szemes kávéinak kis része pedig Indiából származik, ami szintén jelentős termőterület, és nagyjából évi 300.000 tonnát ad a világ kávéterméséhez. Az Indiából származó kávé ízét régebben, a hosszú tengeri út alatt megváltoztatta a sós, tengeri levegő, és miután ezek az utak lerövidültek, a különleges ízhatás eltűnt. Annak érdekében, hogy ez visszatérjen, kifejlesztették a monszun-eljárást, ami az esős évszakideje alatti, nyitott raktárakban való tárolás; ennek köszönhetően a tenger felől érkező, sós levegő átjárhatta a kávészemeket.

És hogy miért érdemes Dallmayr szemes kávét vásárolni? Tekintsünk el egy pillanatra a kiváló minőségtől, a rendkívül jó ár-érték aránytól, az exkluzivitástól, vagy a cég történelmétől, és koncentráljunk a kávé szemes mivoltára, hiszen ennek igencsak komoly jelentősége van a kérdés megválaszolásában. A vásárlók nagy része nem vesződik a kávé darálásával, inkább már eleve daráltan veszi azt meg. Teljesen érthető ez a hozzáállás, hiszen a rohanó mindennapokban keveseknek adatik meg az a lehetőség, hogy reggelente akár csak negyed órát is eltölthessenek a kávéjuk elkészítésével, de aki az igazi kávéélményre vágyik, és nem csupán a kávészacskó első kinyitásánál, annak mindenképp érdemes legalább időnként rászánnia egy kis időt a kávédarálásra, illetve egy kávéőrlő beszerzésére.

A Dallmayr szemes kávéinak minőségéről fentebb már esett szó, és ezt az aromaintenzitást korlátlan ideig képesek is megőrizni, amennyiben helyesen tárolják őket. A pörkölt kávé felülete ugyanis tömör, így nem engedi elveszni azokat az illat- és ízanyagokat, amit egy kiemelkedő élményt nyújtó kávé tartalmaz. Frissen őrölve tehát ezek az anyagok a kávéban maradnak, és a kész ital is tartalmazza őket, ezzel biztosítva azt a különleges ízélményt, amit egy előre megőrölt kávé csak a legritkább esetekben képes nyújtani.

Ha viszont őrölt kávét vásárolunk, akkor a kávészacskó minden egyes kinyitásánál elvész valamennyi a kávé aromájából, aminek "köszönhetően" az elkészült ital is egyre halványabb ízű, egyre kevésbé jó minőségű lesz. Annak érdekében, hogy ezt elkerülhessük, érdemes a kávészemeket közvetlenül az elkészítés előtt ledarálni, odafigyelve a szemcsenagyságra, amit az elkészítés módja határoz meg: a török kávé esetében szükséges a legfinomabb szemcsenagyság, majd az eszpresszó következik, és innentől kezdve egyre durvább őrleményt kell előállítanunk, ahogy haladunk a kotyogós kávéfőzőn át a filteres módszerig. A Dallmayr szemes kávéiból bármilyen főzési eljáráshoz előállíthatjuk a megfelelő szemcsenagyságú őrleményt, így mondhatjuk, hogy ha ezt a megoldást választjuk, sokoldalú kávét kapunk a pénzünkért!