Blog

Jegeskávé kisokos – A leghíresebb hideg kávéitalok a világ körül

Moccabit Kft.
Moccabit Kft.
2025.07.10 17:00
Jegeskávé kisokos – A leghíresebb hideg kávéitalok a világ körül

Amikor beköszönt a melegebb idő, a forró italokat szívesen cseréljük jegesre. A kávé esetében ez különösen igaz– a jeges kávéitalok népszerűsége világszerte töretlen. Nem véletlenül: hűsítőek, energiát adnak és mindemellett lenyűgözően sokfélék. Ebben a cikkben bemutatjuk a legismertebb hideg kávétípusokat, segítünk eligazodni a stílusok között, és ajánlunk hozzá minőségi kávékat, amelyekből otthon is elkészítheted őket.

Cold Brew vs. jegeskávé – mi a különbség?

Cold Brew

  • Elkészítés: durvára őrölt prémium szemes kávé hideg vízben áztatva 12–18 órán keresztül.

  • Ízvilág: lágyabb, kevésbé savas, sima és kiegyensúlyozott.

  • Hatás: magas koffeintartalom, amely lassú felszívódású– ideális hosszú napokra.

Ajánlott kávé: Home Barista Espresso Intenso vagy Dallmayr Ethiopia – mindkettő fantasztikus alapanyaga ennek az egyszerű, de nagyszerű, hidegen áztatott kávénak.

Klasszikus jegeskávé

  • Elkészítés: frissen főzött espresso vagy filterkávé, amit jégre öntünk.

  • Ízvilág: erőteljesebb, intenzívebb savakkal.

  • Hatás: gyorsan élénkít, frissítő alternatíva amikor nincs kedvünk melegen inni a kávénkat.

Ajánlott kávé: Dallmayr Capsa Crema d’Oro vagy Dallmayr Home Barista Crema e Aroma - kellemes aromájú, testes kávéból gyorsan elkészül a legegyszerűbb jeges kávé, aminek jól áll a tej és a vaníliafagylalt is!

5 hideg kávé különlegesség a nagyvilágból

1. Espresso Tonic – skandináv frissítő

  • Recept: jég, tonic, mindez megkoronázva egy frissen főzött espressoval

  • Karakter: üdítő, citrusos, enyhén kesernyés

  • Kinek ajánlott: aki szereti a váratlan, mégis harmonikus ízpárosításokat

Tökéletes alap: Dallmayr Espresso Intenso

2. Affogato – az olasz fagyikávé

  • Recept: vaníliafagylaltra főzzünk közvetlenül egy presszókávét.

  • Karakter: krémes, édes, meglepően élénkítő: köszönhetően a koffein-és cukortartalomnak

  • Kinek ajánlott: édesszájú kávérajongóknak

Próbáld ki: Dallmayr Classic

3. Frappé – Görögország nyári kedvence

  • Recept: instant kávé vagy espresso, cukor, víz, jég, tej, fagylalt

  • Karakter: habos, lágy, frissítő

  • Kinek ajánlott: akik szeretik a habos textúrát és a nosztalgikus élményt

Tipp: készítsd frissen főzött espresso-val – Home Barista Caffè Crema Dolce

4. Mazagran – A világ első jegeskávéja?

  • Származás: Algéria/Franciaország

  • Recept: feketekávé citromlével, jéggel – néha cukorral vagy rummal.

  • Karakter: pikáns, citrusos, szokatlan.

  • Kinek ajánlott: a kávékedvelő kalandoroknak!

 Kísérletezz: Dallmayr Ethiopia 

5. Vietnámi jegeskávé (Cà phê sữa đá)

  • Recept: sűrített tej, erős főzetű kávé, jég

  • Karakter: sűrű, édes, intenzív

  • Kinek ajánlott: aki szereti a kontrasztos ízeket

Használj hozzá: Dallmayr Espresso Monaco 

☕ Milyen jegeskávét válassz? – Segítünk dönteni

 

Kávétípus

Ízvilág

Ajánlott stílus

Espresso Tonic

Friss, citrusos

Délutáni frissítő

Cold Brew

Lágy, alacsony sav

Hosszú távú energizálás

Affogato

Krémes, édes

Délutáni desszert

Frappé

Habos, könnyed

Hűsítő a forró napokra

Mazagran

Pikáns, citrusos

Különleges alkalmakra

A minőségi kávé minden jegeskávé alapja, és tévhit, hogy csak habos-fagyis formában lehet finom. A jeges kávéitaloknak ezer arca van: narancslével, sűrített, tejjel, vagy éppen tonikkal- pont ez teszi különlegessé! Kísérletezzünk bátran, hiszen a rengeteg variációt képtelenség megunni!