Kávé mellett

Kávé híres képeken

admin
admin
2021.07.27 12:29
Kávé híres képeken

A reggeli kávé olyan élmény, ami mindenkire hatással van. Egyesek ízlelgetik, sokan kortyolgatják, vannak, akik egy húzásra megisszák feketén. Mások pedig, lefényképezik. Aztán a jó fotókhoz még sok esetben idézet is kerül, ezek pedig bejárják a netet, sok ember arcára mosolyt csalva. Van egy mondás, miszerint a kávé eredete ugyanolyan homályos és mély, mint a presszós csésze alja. 

 

 

Az olaj, a cukor, a búza és a szójabab mellett a kávé az egyik legértékesebb elsődleges árucikk a globális kereskedelemben. Mégsem kötjük össze könnyen az első világ kényelmes kávézóit a fejlődő világ trópusi közösségeivel, ahol a kávét általában termesztik és exportálják. Erről szól Steve McCurry fotóalbuma, melyben az utazás a kávéút mentén összeköti a babokat a csészével. 

Steve McCurry (született: 1950. április 23.) amerikai fotós, és fotóriporter. A méltán híres, afgán lányt ábrázoló fényképe, amely egy szúrós zöld szemű lányról szól, többször megjelent a National Geographic címlapján. Steve McCurry a magazin megbízásból járt Pakisztánban, hogy az afgán menekültek helyzetéről tudósítson. A Pesavar melletti Nasir Bagh-i menekülttáborban találkozott Gulával, akire a táborban kialakított iskolában figyelt fel. McCurry tudta, hogy ha azonnal odamenne hozzá, akkor csak elijesztené. Ezért az osztálytársait kezdte fotózni, abban a reményben, hogy a lány is engedi magát lefotózni. Végül a fotós odament Gulához és megkérdezte, hogy lefényképezheti-e. A lány beleegyezett: McCurry Nikon FM2 kamerájával több felvételt is készített róla. „Nem gondoltam, hogy a lány fotója más lenne, mint a többi kép, melyeket aznap készítettem.” – emlékezett vissza a fotós.



Az afganisztáni háború Mona Lisájaként elhíresült fotó mély benyomást tett az emberekre, de a fotós, maga is felajánlotta minden segítségét a lánynak és családjának, mikor bajba került. Az amerikai fotográfust egyetemesen elismerték a mai kor egyik legnagyobb művészének, és számos fotóművészeti fődíjat elnyert. 

Egy nő kávé-rituáléra készül, Amaro régió, Etiópia, 2014. 

Új kötetének lebilincselően élethű és lehengerlő képein a világ különböző kávét előállító közösségében élő emberek történetét meséli el. Szavai szerint, az album képei a kávétermelő közösségek rendkívüli erejéről és méltóságáról szólnak, a világ minden tájáról.

A gyerekek fociznak egy tisztáson egy kávéházban, Amaro régió, Etiópia, 2014 "A kávétermesztés kultúrája és a kávétermelő régiókban dolgozó emberek érdekelnek igazán"mondja McCurry. „Ez a projekt a kávéról szól, de nem a szó szoros értelmében. Arról szól, hogyan élünk, arról, hogy az emberek hogyan lépnek kapcsolatba egymással. "

A gazdák kávébabot terítettek szárazra, Lambari, Brazília, 2010

McCurry megörökíti a gazdákat, a kávékészítőket és más szorgalmas munkások életét Etiópiában, Vietnámban, Peruban, Hondurasban, Tanzániában és Burmában, akik két kezükkel dolgoznak azért, hogy a világ minden táján kávét ihassanak az emberek.

 

Egy zöld szobában ülő idős férfi portréja, Etiópia, 2014.