Kávé mellett

Arabica, a legnépszerűbb kávéfajta

admin
admin
2021.09.23 12:29
Arabica, a legnépszerűbb kávéfajta

A kávé szó hatalmas háttérbirodalmat rejt maga mögött. Lehet őrölt, szemes, arabica vagy robusta, és ezeknek a keveréke, és eszünkbe juthat róla ezer más dolog. Egy kép, ahogyan ülünk a kávé előtt, a lelkünk nyugodt, a reggeli ébredés, egy kellemes délutáni találkozás. Minőség.

A kávéfajták két alapvető csoportját alkotja a robusta és az arabica kávé. Itt jön viszont a kérdés,
hogy mi a különbség a kettő között, melyik a jobb, melyiket válasszuk. Rengetegen az arabicára
szavaznak, hiszen a kávéfajták közül az a legnépszerűbb.

Miért az arabica a legfelkapottabb kávéfajta? Miért igyunk arabicát? Miért jobb az arabica
minősége?

Ezek a kérdések sűrűn felmerülnek, nézzük meg, mitől olyan különleges fajta, az arabica. Ami
egészen biztos, az arabica a legrégebben ismert faj. A kávénövény a mai Etiópia területéről
származik.

Az arabica kávébabnak negyvennégy kromoszómája van, míg a robusta-nak csak feleannyi, így
pörkölés után rendkívül aromás. Jóval több időt és energiát igényel, mint a robusta, sokat kell vele
törődni. A nagy meleget nem szereti, általában tizenöt-huszonöt Celsius-fok között indul virágzásnak.
Fontos még az arabicának, hogy kiegyenlített hőmérsékletű területen feküdjön. Így egyáltalán nem
mindegy, hol termesztik ezt a fajtát, főként az egyenlítő környéki területek ezer – kétezer méteres
tengerszint feletti magasságai biztosítanak számára kedvező feltételeket.

Az arabica kevéssé ellenálló a különböző kártevőkkel, betegségekkel szemben, mint például a robusta
kávéfajta. A nemesítő munka eredményeképp ma elmondható, hogy ez a fajta mára a legízletesebb
kávé, mely kevesebb koffeint tartalmaz, viszont aromáját tekintve magasan a robusta felett áll, s a
belőle készült ital jóval ízletesebb, kevésbé savas, mint társáé. Az ára is magasabb a robustáénál,
cukortartalma és zsírtartalmai is több mint ötven százalékkal meghaladja azt.

A világ éves fogyasztása százötven millió zsák kávébab körül van, ennek nagyjából hetven százaléka,
arabica kávé.

A Dallmayr kávé a Prodomo nevű csúcsmárkájával, mely a legfinomabb magasföldi arabica
növények keveréke, a német kávépiacon vezető piaci terméknek számít, és hazánkban is ez a
legkedveltebb alaptermékünk. A választékot a mai kornak megfelelő termékek szélesítik, ilyen
például a Dallmayr Crema d´Oro, mely kitűnő minőségű, válogatott arabica kávék kompozíciója,
harmonikus lágy aromával, finom, olasz jelleggel. Jellegzetessége, a bársonyosan finom, világos
krém. Ez az a fajta, amit egyedül is élvezettel fogyaszt bárki otthon, meghitten, s közben a törődést
érzékeli. Azt, hogy ez az a pillanat, amikor szereti önmagát.

A kávét azonban együtt fogyasztani a legjobb. Olyan élmény, mely meghatározza a kapcsolatokat.
Egy minőségi fekete illatára kelni kora reggel, az első napsugarakkal, egyet jelent a törődéssel,
meghitt harmóniával. A Dallmayr név pedig, egyet jelent a minőségi kávé fogalmával.