Kávé mellett

Szálas teák: mit érdemes tudni róluk?

2020.09.14 12:04
Szálas teák: mit érdemes tudni róluk?

Ön is kedveli az ízletes teákat, de a konyhaszekrényében csak filteres teák találhatóak? Itt az ideje megismerkednie a szálas teákkal, mert a teázás új dimenziói nyílhatnak így meg Ön előtt!

A szálas tea ugyanolyan tea, mint amit a filterben is találhat – legalábbis elméletben. A szálas tea valamivel magasabb áron kerül a boltok polcaira, ám ennek megvan a maga oka, ugyanis nagy gondossággal, a legtöbb esetben kézzel szedett levelekről és rügyekről van szó, amelyeket a növény legnemesebb részéről szednek, és gondos kezelés során ezek nem sérülnek, megtartják mind formájukat, mind értékes anyagaikat. Kiváló minőség, finom íz és kedvező élettani hatások jellemzik a szálas teákat, ami miatt érdemes ezek közül válogatni egy vásárlás során.

A filteres teáknál némileg más a helyzet. Ezeket gyakorlatilag minden esetben géppel, válogatás nélkül szüretelik le a növény minden részéről, vagyis a kevésbé elérhető, ezáltal kevés fényt kapó ágakról is. Ennek, illetve a gépi eljárásnak "köszönhetően" a levelek többsége sérült, alacsonyabb minőségű, emellett a filterbe kerülő tea sokszor ágakat és összesöpört teaport is tartalmazhat, amihez még hozzá kell tenni azt is, hogy az ilyen teákban kevesebb az aromaanyag, amit sokszor mesterséges aromával pótolnak. Nem minden filteres tea ennyire alacsony minőségű – a Dallmayr filteres teái például pont nem –, ám sajnos a kereskedelmi forgalomba kerülő teák között sok az ilyen, választani viszont nehéz csupán a doboz alapján. Szálas tea vásárlása esetén viszont biztosak lehetünk a kiváló minőségben, hiszen jól látható rajta, hogy csak és kizárólag szárított leveleket tartalmaz.

Érdemes tudni, hogy a szálas teát – típusától függően – más és más módokon érdemes elkészíteni a minél jobb ízélmény elérése érdekében, vannak viszont egyetemesen érvényes szabályok is. Ez utóbbiak sorába tartozik a víz minősége: mindig friss, lehetőleg szűrt víz legyen, de a szénsavmentes ásványvíz is jó megoldás. Erre azért van szükség, mert a szűretlen csapvíz tartalmazhat oldott nehézfémeket, illetve tartalmaz klórt, melyek az erős mellékízük miatt befolyásolják a tea ízét is, emellett lényeges még a teáskanna tisztasága is – ezen túl azonban jönnek a különbségek.

Az egyik legfontosabb tényező a víz hőfoka. A fekete szálas teát 100 °C-os vízzel kell leforrázni, a zöld teának azonban csak 75-80 °C-os vízre van szüksége a tökéletes ízélmény eléréséhez. Forrásban lévő vizet soha nem szabad közvetlenül a teára önteni, mindig hűteni kell egy-két percig, a zöld teáknál viszont hosszabb ideig, hiszen a forrásponttól kell azt visszahűteni. Amennyiben nincs erre negyed óránk, 20% hideg víz hozzáadásával is megoldható.

Egy további tényező a mennyiség, amire viszont nincs igazán pontos mérték, hiszen az ízlésünktől is függ. Egy csésze teához nagy általánosságban véve egy teáskanál szálas teára van szükség, de ez eltérhet a fogyasztók szokásai és ízlése szerint. Túl sok szálas teát azonban nem érdemes egységnyi vízbe rakni, mivel így az ízek túlzóak lesznek, bizonyos, kisebb mennyiségben kellemes anyagok túlsúlyba kerülhetnek, ami képes elég komolyan elrontani a teázás élményét. Fontos viszont, hogy a hosszabb áztatás nem jelent erősebb teát, csak rosszabbat.

Amennyiben szeretné kipróbálni a szálas teák nyújtotta ízélményt, vásároljon kínálatunkból, kérdés esetén pedig vegye fel velünk a kapcsolatot elérhetőségeinken!