Kávé mellett

További tudnivalók a szemes kávékról

2020.05.29 09:12
További tudnivalók a szemes kávékról

Amikor szemes kávét vásárolunk, akkor érdemes pontosan tudni, hogy mi is az, amit a csomagolás rejt. Többnyire csak az látszik egyértelműen, hogy az adott kávé robusta, vagy arabica-e, de ennél lényegesen több tudnivalóval is ellátnak bennünket a forgalmazók, amennyiben beszéljük a nyelvüket.

Általánosan elfogadott tény, hogy a robusta kávé alacsonyabb minőséget képvisel, mint az arabica, ám létezik ez utóbbiból is olyan, ami lényegesen gyengébb minőségű, mint az előbbi. Éppen ezért fontos, hogy szemes kávé vásárlásakor alaposan tájékozódjunk az adott csomag tartalmáról, mert így könnyebben csinálhatunk jó vásárt, mintha vaktában levennénk az egyik jónak mondott kávét a polcról. A szemes kávé megvásárlása előtt érdemes utánanézni többek között a termőhelynek, fajnak, alváltozatnak és a feldolgozási módnak. Lényeges, hogy ezek alapján döntsünk, illetve a következőkben leírtakat is vegyük figyelembe.

Akit komolyabban foglalkoztat a kávé világa, az egészen biztosan találkozott már a "blend", illetve a "single" kifejezésekkel – a "blend" a keveréket jelzi, a "single" pedig az egy adott országból, sőt, akár egy adott ültetvényről származó kávé jelzése. A "blend" szemes kávék méltán népszerűek, hiszen a minőségük és az ízprofiljuk állandó, viszont az összetételükről gyakran semmit sem lehet tudni, hiszen ez gyakorlatilag ipari titoknak minősül, és mint olyan, szigorúan őrzött. Akadnak azonban olyan forgalmazók is, akik megadnak ezzel kapcsolatos információkat is annak érdekében, hogy a vásárlóik könnyebben tudják eldönteni, megfelel-e a számukra az adott keverék.

A "single", vagy "single origin" kávék az egy adott országból származó kávékra vonatkoznak. Hiába azonban a 100%-ban brazil, vagy etióp kávé, ha nem a legjobb helyen termett, nem volt megfelelő az időjárás, vagy egyéb okok miatt nem lett olyan a végeredmény, mint amit várnánk. Ráadásul, ha belegondolunk, az még semmit sem jelent, hogy egy zacskó szemes kávé egy adott országból érkezett, hiszen például Brazília hatalmas területén számtalan kávéültetvény működik, és a kezünkben tartott kávécsomag tartalma akár az ország két végéből származó keverék is lehet.

Fontos tudni, hogy a "single origin" minden esetben egy adott ültetvényről, termelőtől, vagy termelőszövetkezettől származó szemes kávét jelöl. Az ilyen kávék jellemzően limitált kiadások, és csak szezonálisan lehet őket beszerezni, hiszen viszonylag kis mennyiségben készülnek, és amint a készlet elfogy, jó időre elérhetetlenné válnak. Gyakorlatilag viszont teljesen mindegy, milyen kávé és honnan származik, a lényeg az odafigyelés, a precizitás és a szakértelem – különbségek persze így is lesznek, de ez már csak az adott kávécserje-hibridtől függ.

Ha szeretnénk túllépni az egyszerűbb szemes kávékon, és valami speciálisabb, különlegesebb kávéfajtát próbálnánk ki, akkor érdemes interneten próbálkozni. A személyes vásárlás – legalábbis eleinte – könnyebb, hiszen a bolt eladói tulajdonképpen szakértők, akik segítenek kiválasztani az ízlésünknek megfelelő kávét, és ahhoz is hozzájárulnak a tanácsaikkal, hogy hogyan készíthetjük el azt a lehető legjobban. Az internetes vásárlás azonban kényelmesebb, viszont így autodidakta módon kell megszereznünk a szükséges információkat. Nem lesz azonban nehéz, hiszen egyrészt a forgalmazó webáruház is megadja az adott szemes kávé fő tulajdonságait, másrészt számos helyen tájékozódhatunk, illetve tudhatunk meg többet a kávéfajtákról, az ízprofilokról, a savasságról, stb. Egy idő után automatikusan felismerjük majd a kiváló minőségű, az ízlésünknek tökéletesen megfelelő szemes kávét az olyan információkból, mint például a származási hely, a csomagolás, a pörkölés módja, de ehhez természetesen előtte rengeteget kell kóstolni – és tanulni. Érdemes a különféle kávéfajtákból kisebb mennyiségeket beszerezni, hiszen így többfélét is meg tudunk kóstolni, és persze így a tárolás is könnyebb. És ha már a tárolásról esett szó: a szemes kávékat a saját csomagolásukban tarthatjuk felhasználásig, egy csipesszel lezárva, hiszen aromazáró szeleppel vannak ellátva.

Ha beszereztük a megfelelő szemes kávét, jöhet a következő lépés: az őrlés. Fontos tudni, hogy az eszpresszó és a filteres kávé készítéséhez más-más típusú őrleményre van szükség, tehát a preferált főzési módhoz való kávédaráló kiválasztásától függ, hogy milyen végeredményt kapunk. A késes őrlő általánosan ismert, ám komoly tapasztalat kell a szakszerű használatához, mivel az őrlés hossza, a kávé mennyisége és maga a szemes kávé adja meg a kávéőrlemény szemcsenagyságát, amit ebben a formában szinte képtelenség azonosra elkészíteni. Ezzel szemben a kúptestes, illetve a tárcsás kávéőrlők egységesebb méretűre darálják a szemes kávét, a drágább típusok esetében pedig ez még szabályozható is. Fontos, hogy a "drágább" ez esetben alig valamivel több, mint egy késes kávédaráló ára, sőt, ha kézzel hajtott típust választunk, akkor a vételár közel azonos is lehet.

Most pedig lássuk, hogy milyen őrleményre van szükség az adott főzési típusnak megfelelően! Az úgynevezett ibrikkávé, avagy a török kávé elkészítéséhez a szemes kávét gyakorlatilag púderfinomságúra kell őrölni, mert csak így nyerhető ki belőle a legtöbb íz, ehhez azonban speciális kávéőrlőre van szükség. Az eszpresszó már valamivel egyszerűbb történet, mert bár finom őrleményre van szükség hozzá, de ezt könnyen el lehet érni egy átlagos kávédarálóval is. A filterkávé azonban már lényegesen nehezebb, hiszen közepesen durva szemcsézetű őrleményre van szükség hozzá, amit viszonylag nehéz eltalálni, hacsak nem állítható kávéőrlővel dolgozunk. A french press kávé készítéséhez szükséges a legdurvább őrlemény, viszont különleges végeredményt garantál, ezért érdemes próbálkozni vele.

Az utolsó, fontos dolog a kávéfőzés előtt a víz minőségének ellenőrzése, aminek szagtalannak és tisztának kell lennie. A kemény víz többnyire ásványi anyagokkal telített, ami hatással van a kávé ízére, hiszen csökkenti a kioldódás mértékét, a túl lágy víz pedig túloldódást eredményez, amitől a kávé keserű, illetve savanyú lesz. Éppen ezért első körben ellenőrizzük a víz minőségét egy teszteléssel, amit kétféle kávé elkészítésével tudunk megtenni: az egyik csapvízből, a másik pedig lágy, palackozott vízből készüljön. Ha nincs nagy különbség, akkor az őrölt kávé mennyiségének növelésével, illetve csökkentésével szabályozhatjuk az ízt, ha viszont igen, akkor érdemes beszerezni egy vízszűrő berendezést. Ezekből többféle is a rendelkezésünkre áll az egyszerűbb és olcsóbb vízszűrő kancsóktól kezdve egészen a vízvezetékbe építhető darabokig.

Ha minden megfelelő, megvan a tökéletes szemes kávé, beszereztük a kávéőrlőt, a víz is a kívánt ásványianyag-tartalommal rendelkezik, és a főzési módhoz is találtunk egy ideális kávéfőző berendezést, akkor jöhet a kávéfőzés! A tökéletes szemes kávé webáruházunkban is megtalálható, kávéfőzési tippjeinkért pedig érdemes gyakran látogatni blogunkat!