Kávé mellett

A kávé világnapja

admin
admin
2021.09.29 10:29
A kávé világnapja

A kávé szó hatalmas háttérbirodalmat rejt maga mögött. Lehet őrölt, szemes, arabica vagy robusta, és ezeknek a keveréke, és eszünkbe juthat róla ezer más dolog. Egy kép, ahogyan ülünk a kávé előtt, a lelkünk nyugodt, a reggeli ébredés, egy kellemes délutáni találkozás. Minőség.

A kávézás napjainkra jóval többet jelent annál, mint meginni egy frissítő italt. A kávénak kultúrája van, mely mára egyet jelent a jelent a minőséggel. Nem mindig volt ez így. A nagy kávéházi korszakok sokat adtak a jövő nemzedékének, hogy meghonosodjon a fogalom, ám a múltban jóval nagyobb hangsúly volt a közösségi életen, a pezsgő szellemi elit találkozási helyszínein. Sokat köszönhetünk ennek a korszaknak, melyben kiemelkedő részt kapott az irodalom és más művészetek, fejlődött a vitakultúra és a kávé a közösségi élet kiindulópontjának számított. Ma azonban, már a kávé minősége az alap, mindegy hogy hol fogyasztjuk, egy kiváló étteremben, kávézóban, vagy akár az otthonunkban, az biztos, hogy minőségi kávét választunk. 

Sok legendás történet meséli el, hogyan jött létre először a kávé. A kávézás vagy a kávéfa ismeretének legkorábbi hiteles bizonyítéka azonban a 15. század közepén jelent meg a jemeni Mokha környéki szúfi kolostorokban. Itt a szerzetesek először kávémagot pörköltek és kávét főztek, nagyjából úgy, ahogy ma elkészítjük. A jemeni kereskedők Etiópiából visszahozták hazájukba a kávét, és elkezdték termeszteni a magot.

Baba Budan 1670 -ben kávémagot csempészett ki a Közel-Keletről úgy, hogy hét magot rögzített a mellkasára. Az első, ezekből a tárolt magvakból termesztett növényeket Mysore -ba ültették. A kávé később elterjedt Olaszországban és Európa többi részén, Indonéziában és Amerikában.

Míg Brazília több kávét termel a világon, mint bármely más ország, Kolumbia szorosan követi. Emellett a világ több mint ötven országában termelnek kávét. Ennek eredményeként a bőséges ízválasztékból mindenki megtalálja a kedvére valót, nem csoda, hogy a víz után, a kávé a második legnépszerűbb ital a világon.

Mióta van a kávénak világnapja?

A kezdeményezés Japánból indult, a nyolcvanas években, hogy legyen egy nap, amikor megünnepeljük a kávét, a kávékultúrát, 2009 óta pedig immár hivatalosan is megtartják a kávé világnapját. Igaz, több országban nem szeptember 29-re, hanem október elsejére esik ez a dátum, a lényeg azonban, hogy van egy kiemelt nap, amikor hálásak lehetünk ezért a csodálatos italért. Az Egyesült Államokban már 2005 -ben nyilvánosan megemlítették a "Nemzeti Kávé Napot". A "Nemzetközi Kávé Nap" nevet először a Déli Élelmiszer- és Italmúzeum használta, amely 2009. október 3 -án sajtótájékoztatót hívott össze ennek megünneplésére és az első New Orleans -i Kávéfesztivál meghirdetésére. Kínában a napot a Nemzetközi Kávészervezet népszerűsítette, először 1997 -ben ünnepelték, és 2001. április elején évente ünnepeltek. Tajvan először 2009 -ben ünnepelte a nemzetközi kávé napját. Nepál először 2005. november 17 -én tartotta meg a nemzeti kávé napját. Indonézia, amely 2006. augusztus 17 -én ünnepelte először a nemzeti kávé napját, ugyanazon a napon ünnepli, mint Indonézia függetlenségének napja. 

A kávé növénynemzetség számos fajt számlál ugyan, kávét csak két faj terméséből készítenek. Az egyik az arabica kávé, amely lágyabb ízű, és kevesebb koffeint tartalmaz, a másik pedig az úgynevezett robusta kávé, amely markánsabb ízvilágú, és magasabb a koffeintartalma. 

A különböző kávéfélék a termőhely adottságai, a kávébab minősége, a pörkölés, a főzés és az elkészítés módjának kombinációiból származnak.

A kávét együtt fogyasztani a legnagyobb élmény. Meghatározza a kapcsolatokat, keretet ad az életünknek, éltet, felpezsdít, rabul ejt, és még sorolhatnánk jótékony hatásait. Nem is tudjuk felfogni talán, mi lenne velünk nélküle.